Duurzame mobiliteit
Hoe ziet de toekomst van Duurzame Mobiliteit er uit? Mobiliteit is een van de grootste uitdagingen binnen de duurzame transitie. We houden allemaal van reizen, zeker de Millennial generatie met onze goedkope vliegreisjes. Uit nieuwsgierigheid ben ik mij de afgelopen maanden gaan verdiepen in de nieuwe technieken, ideeën en organisaties die een toekomst met volledig duurzame mobiliteit misschien dichter bij kunnen brengen. Het stemt mij hoopvol; maar tegelijkertijd heb ik ook gezien hoe groot de uitdaging is. Ik moet dus verder zoeken naar antwoorden. Ga je met mee op reis? En wie moet ik absoluut nog spreken in de volgende shortdoc?
Bekijk deel 1 van mijn mini-docu!
Hoe ziet de toekomst van duurzame mobiliteit er uit? Dat was de startvraag op social media die leidde tot het maken van deze documentaire. Ik ga in gesprek met visionairs en jonge ondernemers om er achter te komen hoe we ons van A naar B verplaatsen in de toekomst. Elektrisch vliegen, steps of afgeschoten worden? Het kan zo gek niet of er wordt al wel over nagedacht!
Bekijk deel 1 van de mini-doc die ik samen met ProRail heb gemaakt!
Bekijk deel 2 van mijn mini-docu!
Waarom is het zo lastig om consequent duurzaam te reizen? Wat is de psychologie achter duurzame keuzes maken? En zijn er voldoende alternatieven of moet er nog meer georganiseerd worden?
In samenwerking met ProRail is het tweede deel van deze mini documentaire tot stand gekomen over duurzame mobiliteit. In deze aflevering ga ik in gesprek met gedragsexperts en ondernemers over ons keuzegedrag en het aanbod aan duurzame alternatieven.
Hoe denk jij dat we duurzaam gedrag het beste kunnen stimuleren? En voor welke partijen zie je hier een rol weggelegd? Let me know!
Over de mini docu
Met wie kan ik aankomende tijd in gesprek over duurzame mobiliteit?
3 maanden geleden ging ik met jullie in gesprek over de duurzame transitie van mobiliteit. Ik wilde weten; gaat een duurzame transitie van mobiliteit hand in hand met het oplossen van het verkeersinfarct? Ik ben in samenwerking met ProRail op gesprek geweest bij BOLT Mobility, waar ik praatte met Bart Jacobsz Rosier over elektrisch rijden, bij Lightyear om in gesprek te gaan met Lex Hoefsloten over solar energy en de auto als vervoermiddel én bij Pier Eringa van ProRail, om de rol van het spoor in de toekomst te bespreken. Hele toffe en inspirerende gesprekken! We maakten hier deze eerste short doc van.
Máár: na deze 3 geweldige visionairs ben ik op zoek naar meer input. Dus bij wie ben ik binnenkort welkom? Let me know!
Op mijn reis door de wereld van mobiliteit is mij opgevallen hoeveel invalshoeken er aan deze transitie zitten. Het gaat niet alleen om het behalen van onze CO2 doelstelling als land; maar ook over de impact van onze internationale tripjes, bereikbaarheid en veiligheid in het verkeer, over het reduceren van de enorme files op de weg die onze economie veel geld kosten en comfort & reisbeleving, het gaat ook over de verantwoordelijkheid van de industrie en logistieke sector en om betaalbaarheid en toegankelijkheid voor burgers om te kunnen reizen met het openbaar vervoer.
Ik wil een shout out geven aan de eerste 3 deelnemers, Pier Eringa, Bart Jacobsz Rosier en Lex Hoefsloot in deze short-doc die ik heb mogen interviewen; bedankt voor jullie openheid en mooie ideeën voor een duurzame toekomst!
De scooter van Bolt Mobility! Gaat elektrisch scooter rijden een serieuze oplossing zijn voor de verkeersdrukte en vervuiling in onze binnensteden? De grote voorliefde van Millennials om in de stad te wonen geeft zowel grote uitdagingen als kansen om anders naar mobiliteit te kijken; onderzoek laat zien dat Millennials in de stad het liefste fietsen, lopen of het openbaar vervoer gebruik om zich te verplaatsen! Welk vervoersmiddel pak jij het liefste voor korte ritjes?
‘In de automobiele industrie is een ware revolutie gaande’ is mijn gevoel na het interview met Lex Hoefsloot. De alsmaar dalende prijs van accu’s is hierin een belangrijke gamechanger. Uniek is ook de wijze waarop de gevestigde industrie nu reageert op de ontwikkeling van elektrisch rijden; van weerstand en skepsisch, naar enorme investeringen in nieuwe technologieën, samenwerking met startups en competitie om met de nieuwste, beste en meest comfortabele modellen elektrische wagens te komen voor de consument. Ook elektrisch vliegen is volgens Lex Hoefsloot alleen maar een kwestie van tijd voordat de gewonen man of vrouw hier gebruik van kan maken om zich van stad naar stad te bewegen. Bijzonder interview met een bijzondere jonge ondernemer die terecht onlangs door FD tot bijzonder talent werd aangewezen in de lijst ’50 jonge ondernemers die Nederland in 2018 radicaal gaan veranderen’!
Na het succes van de eerste mini documentaire kon een tweede deel niet uitblijven. Na heel veel reacties op social media bleken er erg veel vragen te zijn over gedragsverandering en samenwerking.
In het tweede deel van deze docu ga ik met gedragsexperts, ondernemers en bedrijfsleven in gesprek over het stimuleren van duurzaam gedrag en denken we na over de vraag; wie moet de regie nemen in de mobiliteits-transitie? Wederom kwam deze docu tot stand in samenwerking met ProRail!