• energieboot 2017 - The movie

  50 young professionals werkten van 21 t/m 24 september 2017 aan hun persoonlijk leiderschap in de energietransitie. Bekijk hier de video van dit event!

  Deze film is een productie van Talitha Muusse, Frisse Blikken en FourCreating.

 • De Energieboot

  De Energieboot is een event en community voor young professionals die werken aan de energietransitie.

   

  Wij geloven dat jonge mensen met hun nieuwe manier van denken en doen de energietransitie in Nederland versnellen. Waarom?

   

  1. Jongeren komen met vernieuwende oplossingen die de status quo uitdagen. Niet omdat jongeren slimmer of vernieuwender zijn; maar per definitie kijkt iedere generatie anders naar de wereld en grijpt daardoor weer andere oplossingen aan. We hebben oud en jong nodig!

   

  2. Jongeren zijn de toekomstige beslissers zijn van Nederland. Ook vertegenwoordigen ze in aantal een aanzienlijk groot deel van de burgers, consumenten, kiezers, werknemers in Nederland. Deze doelgroep van jonge mensen heeft dus een sleutelrol in een slimmere en duurzamere energievoorziening in Nederland.

   

  Hieronder vind je meer informatie over de achtergrond van de Energieboot, deelnemende organisaties en de agenda voor 2016!

  De Energieboot 2017

  De wereld wacht op jou

  De Energieboot was weer een groot succes. Ditmaal deden 80 young professionals mee van verschillende organisaties. We vaarden deze keer naar Vlieland en Terschelling op zoek naar ons eigen leiderschap in de duurzame energietransitie!

   

  Hoogtepunten in ons programma waren o.a de bijdragen van Ed Nijpels, Ingrid Thijssen, Bas Eickhout, Sandor Gaastra, Jort Kelder, Stientje van Veldhoven, Marjan van Loon en vele anderen.

   

  De deelnemers waren dit jaar ook erg creatief. Zo werd er een lied opgedragen door Marloes Arkesteijn (Eneco) genaamd In het Oog van de Orkaan en werden er meerdere gedichten geschreven. Aan nieuwe initiatieven ook geen gebrek; o.a een blockchain voor het grondstoffenpaspoort werd bedacht.

   

  De Energieboot werd in 2017 mogelijk gemaakt door partners als Alliander, Stedin, Engie, Gasunie, Topsector Energie en Greenchoice.

  De Energieboot 2016

  22 t/m 25 september 2016

  Wat was het een feestje; van 22 t/m 25 september vond de Energieboot weer plaats op Terschelling. Maar liefst 50 young professionals zeilden op twee boten naar het eiland om met elkaar 4 dagen te werken aan oplossingen voor de Energietransitie. Young professionals van banken, bouwbedrijven, netbeheerders, energieleveranciers en start ups waagden zich o.a aan projecten over olieboorplatforms, modulair wonen, gemeente Terschelling, drones for impact, flexibele energie abbonnementen en menselijke waarde.

   

  Gasten die in ons programma langs kwamen om in gesprek te gaan met de young professionals waren o.a Ed Nijpels, Hans de Boer, Roger van Boxtel, Peter Molengraaf, Klaas van Egmond, Bernice Notenboom, Chris Buijnk, Peter Blokland, Arash Azaami en Andre Jurjus.

   

  Deelnemende bedrijven waren: Ecofys, Alliander, Gasunie, Delta Lloyd, Eneco, AVR, Berenschot, Van Oord, Stedin, E-on, Uniper, ABN Amro, Heijmans, Dura Vermeer, Bluerise, Flexsol, Ministerie I&M, RVO, Shell, Greenchoice, CFP, Rebel Group, Siemens.

  Partner worden of deelnemen aan de Energieboot?

  2016

  Voor geinteresseerde bedrijven

  De Energieboot is altijd op zoek naar partnerbedrijven die zowel financieel willen bijdragen aan het organiseren van dit event als inhoudelijke samenwerking. We werken met een aantal partnerpaketten varierend van 5000 tot 15.000 euro sponsoring. Hiervoor mag u gratis deelnemers aan ons programma laten meedoen, inhoudelijke cases aanleveren, experts inzetten, en krijgt u zichtbaarheid onder een interessante groep young professionals en ondernemers. 

  Neem voor meer informatie gerust contact op: talithamuusse@live.nl

   

  Voor young professionals en ondernemers

  Lijkt het je leuk om ook eens mee te varen met de Energieboot en onderdeel te worden van een toffe community young professionals en ondernemers met passie voor Energie & Duurzaamheid? Of ken je iemand, vriend, vriendin, collega die echt hier bij moet zijn? Neem contact op!

   

  Kosten 

  Young Professional Kaartje: 1500 euro ex btw

  *inclusief 3 overnachtingen, vervoer Harlingen - Terschelling, ontbijt, lunch, diner,  schrijfmaterialen, volledige toegang tot Springtij Forum 2016 en sociaal avondprogramma

   

  Start-up / Student Ticket: 100 euro ex btw

  *idem

  Energieboot: Young Professional Incubator Energietransitie

  2016

  Van 22 t/m 25 september 2016 zal de Energieboot weer naar Terschelling varen en aanmeren bij het Springtij Forum.

   

  De opzet dit jaar is als volgt: partnerbedrijven formuleren vraagstukken met betrekking tot de energietransitie (bijvoorbeeld op het gebied van bijv. energieopslag, elektrisch vervoer, internet of things, energiebesparing, smart grids, duurzaam gedrag, duurzaam vastgoed.

   

  Vervolgens schrijven young professionals zich in om op een van deze vraagstukken oplossingen te bedenken in gemengde teams van young professionals en ondernemers. Dit uitwerken gebeurt tijdens het 4-daags programma op Terschelling parallel aan het Springtij Forum; het grootste duurzaamheid forum van Nederland.

   

  Voorafgaand aan dit 4-daags programma in September organiseren we in de zomer een serie van Energy Talks waarin bestuurders met young professionals in dialoog gaan over de vraagstukken.

   

  De derde editie van de Energieboot wordt samen uitgevoerd met projectbureau Frisse Blikken. Kijk voor meer informatie op de website.

  Veel aandacht voor de Energieboot

  2015

  De Energieboot kon ook in 2015 ook rekenen op veel aandacht. Op de boot kregen we bezoek van o.a Hans de Boer, Jeroen van der Veer, Stientje van Veldhoven, Herman Wijffels en zijn vrouw Herma Wijffels, Hans van der Spek en Willem Vermeend. Ook deden een aantal young professionals en ondernemers een leuk interview met BNR Nieuwsradio. De cameraploeg van VNO NCW kwam langs om de jongeren te filmen in gesprek met Hans de Boer (zie het filmpje hiernaast).

  De Energieboot: Re-invent the future of Energy

  2015

  September 2015 vond de tweede editie van de Energieboot plaats met het thema 'Re-invent the Future of Energy'. 40 young professionals en start-up oprichters vertrokken met de Energieboot naar Terschelling om samen te werken aan nieuwe concepten en projecten voor de Energietransitie. Na vier dagen discussie, samenwerken en inspirerende sessies presenteerden de deelnemers naast hun eigen projecten een guerilla campagne genaamd Price Carbon Now.

   

  Deelnemende organisaties waren o.a: Alliander, Stedin, Delta Lloyd, Gasunie, Ministerie van Economische Zaken, RVO, E-On, Shell, Evides, AVR, Nuon, Ecofys, Eneco, RIVM, SER, Accenture, Bleeve, Flexsol, Bluerise.

  Community

  2015

  De deelnemers van de Energieboot vormden eind 2014 en gedurende 2015 een community. Vanuit deze community werd onder een jong lid benoemd in de raad van toezicht van stichting Springtij en een nieuw initiatief gelanceerd genaamd: Start up on the Beach.

   

  Start up on the Beach is een podium voor start up oprichters waarop zij de groeichallenges van hun bedrijf kunnen pitchen en vervolgens in besloten sessies kunnen oplossen samen met deelnemers van het Springtij Forum. Deelnemers in 2015 waren o.a: Bleeve, Flexsol, Spireaux, Elemental Watermakers, Bluerise.

  Springtij Forum

  2014

  September 2014 vondt de eerste editie van het innovatie & leiderschapsprogramma 'De Energieboot' plaats tijdens het Springtij Forum op Terschelling. Op een vroege ochtend stapten 30 young professionals met elkaar op de zeilboot 'De Vertrouwen' om met elkaar 4 dagen intensief samen te werken aan nieuwe concepten voor de energietransitie onder het thema 'Reinvent the Future of Energy'. Het 4-daagse programma werd een groot succes met 5 vernieuwende concepten, een denderende slotspeech tijdens het plenaire programma van het Springtij Forum en een hechte community van jonge energie professionals die elkaar weten te vinden.

   

  Deelnemende organisaties waren o.a: Stedin, Alliander, Gasunie, Shell, Netbeheer Nederland, Ministerie van Infrastructuur & Milieu, Atos, GDF Suez, Eneco, Planbureau voor de Leefomgeving, VandeBron, Joulz.

  De Energieboot: Gamechangers

  2014

  'Young professionals kunnen het verschil maken in de Energietransitie'.

   

  Met deze overtuiging zijn in 2014 Talitha Muusse, Koen Eising (manager duurzaamheid, Alliander) en Reinout Wissenburg (manager duurzaamheid, Stedin) het initiatief de Energieboot begonnen, een innovatie & leiderschapsprogramma voor young professionals tussen de 25 en 35 jaar die werken aan een duurzaam energielandschap voor Nederland tijdens het Springtij Forum op Terschelling.

 • Interesse in de Energieboot?

  Stuur mij een berichtje!

All Posts
×