• Jongeren als commissaris?

  Wij zijn Blikverruimers! Wij geloven dat diversiteit in raden van commissarissen en raden van toekomst bijdraagt aan betere besluitvorming binnen organisaties. Daarom leiden wij een nieuwe generatie commissarissen en toezichthouders op.

   

  Hoe oud zijn deze jonkies dan? De talenten uit onze academie zijn tussen de 25 en 40 jaar; het zijn jonge professionals die worden geselecteerd op hun vernieuwingskracht, daadkracht en unieke visie op besturen, ondernemen en maatschappelijke ontwikkelingen.

   

  Door meerdere generaties in de boardroom vertegenwoordigt te hebben verklein je als organisatie het risico relevante trends en ontwikkelingen te missen, creëer je draagvlak bij een nieuwe generatie consumenten, medewerkers en krijg je een frisse blik op je bestaande bedrijfsvoering en besluitvorming.

   

  Hieronder een aantal feiten over diversiteit in de wereld van commissarissen en toezichthouders.

  Nederland heeft oudste commissarissen van NL

  Bron: NRC

  Nederland heeft gemiddeld de oudste commissarissen van Europa; de gemiddelde leeftijd in RvC's is 62,5 jaar, en van voorzitters is dit 66 jaar.  In raden van toezicht liggen deze leeftijden zelfs nog iets hoger!

  Vrouwen aan de top

  Het vrouwenprobleem

  Enige positieve wat hierover valt te zeggen is dat vrouwen twee keer zo vaak vertegenwoordigt zijn in raden van commissarissen dan in raden van bestuur; namelijk 12% tegenover een summiere 7%. Als het dus aan komt op diversiteit in geslacht of gender is diversiteit dus ook nog ver te zoeken.

   

  Culturele diversiteit

  Ja, dit is nog ingewikkelder. Het aantal commissarissen in Nederland met andere culturele achtergrond dan de Nederlandse is letterlijk op 1 hand te tellen. Het vergroten van de culturele diversiteit aan de top lijkt maar niet te lukken. Ook bij Blikverruimers merken we dat onder de jonge professionals weinig culturele diversiteit tegen komen; andersom kan je je terecht afvragen of we voldoende begrijpen hoe we dit talent moeten aantrekken. Als je hier bij kan helpen, please let us know!

 • Blikverruimers op NOS op 3

  Take a look and enjoy!

  Voor NOS op 3 maakten we een item over jongeren in raden van toezicht. Onze stichting Blikverruimers stimuleert jongeren om dit vak te verkennen en gaat de dialoog aan over diversiteit in leeftijd in raden van toezicht. In deze dialoog wordt ik gevolgd als jonge toezichthouder bij MVO Nederland; een van de eerste organisaties in Nederland die de raad van toezicht open heeft gezet voor jongeren! Kijk voor meer informatie over Blikverruimers op www.stichtingblikverruimers.nl

  Interview bij BNR HEMMEN over de verjonging van de bestuurlijke top in Nederland!

 • Jonge Commissarissen

  Dit zijn Blikverruimers!

  Wat is Blikverruimers

   

  Wij hebben de ambitie om diversiteit te creëren binnen Raden van Toezicht in Nederland, omdat we geloven dat meer diversiteit leidt tot beter toezicht.

  Toezicht houden is iets dat je na 30 of 40 jaar werkervaring gaat doen, toch? Wij denken van niet. Door een steeds sneller veranderende wereld, technologische vooruitgang en economische onzekerheid staan organisaties voor hele nieuwe uitdagingen. Wij geloven dat jonge talenten vanuit een toezichthouder-rol kunnen bijdragen aan het aangaan van deze uitdagingen.

   

  Het is echter wel noodzakelijk dat jonge talenten de kans krijgen om zich te ontwikkelen als toezichthouder. Daarom hebben wij Stichting Blikverruimers opgericht. Met het programma dat we aanbieden, de Blikverruimers Academie, streven we twee doelen na:

   

  1. Jonge talenten de kans geven om zich al vroeg in hun carrière als toezichthouder te ontwikkelen.

  2. Direct bijdragen aan beter toezicht door onze talenten in contact te brengen met toezichthouders.

   

  Dit filmpje werd gemaakt voor de Boer & Croon Award 2017 die wij uiteraard hebben gewonnen!!! ;-)

  Een van onze top talenten aan het woord; Geert Gladdines! Geert legt uit waarom hij mee doet aan Blikverruimers en jonge toezichthouder wil worden!